Waterontharders

Een waterontharder verzacht water door de kalk (calciumionen) en metaal (magnesiumionen) uit het inkomende water te verwijderen. Kalk en metaal liggen aan de oorzaak van kalkvorming. Kalkaanslag is namelijk het gevolg van kalk- en metaal dat zich afzetten tegen je leidingwerk en huishoudelijke toestellen.

Het water wordt naar de klep van de waterontharder geleid, die het water door een tank met speciaal onthardingshars laat stromen. Dit hars vervangt de ‘harde’ kalk en metaal die in het water aanwezig zijn door ‘zacht’ zout (natriumionen). Het ontharde water dat uit de tank komt, wordt vervolgens via de klep van de waterontharder doorgeleid naar de verschillende waterpunten in huis.

De harskorrels kunnen een bepaalde hoeveelheid ‘harde’ kalk en metaal uit het water verwijderen. Hoe harder het water of hoe hoger het waterverbruik, hoe sneller het

hars verzadigd is. Op dat  moment moeten de afvalstoffen van de harskorrels gescheiden worden, om weer optimaal te kunnen werken (regenereren). Dit scheiden van afvalstoffen gebeurt door de harskorrels in contact te laten komen met pekel (opgelost zout).

Om deze pekel te kunnen toevoegen, moet de waterontharder gevuld worden met zouttabletten. Na het spoelen met pekel moeten de harskorrels gereinigd worden. Dit gebeurd door in omgekeerde richting de harskorrels te laten spoelen, waardoor het water wat uit de kraan komt geen zoutsmaak heeft en de harskorrels weer in perfecte staat is om het ‘harde’ water met kalk en metaal weer op te nemen.

Het hart van de waterontharder is de klep die volledig automatisch wordt aangestuurd. Hierdoor meet de waterontharder het totale waterverbruik en weet de ontharder wanneer het moet beginnen met het scheiden van de afvalstoffen (regenereren).

Het scheiden van de afvalstoffen bestaat uit 4 stappen:

 1. Tegenspoelen: Het water stroomt in de omgekeerde richting door de harskorrels om afvalstoffen bovenop de korrels te verwijderen en het harskorrels weer los te maken;
 2. (Langzaam) spoelen met pekel (zout): Er vloeit pekelwater door het harskorrels;
 3. Snel spoelen: De laatste pekelresten (zout) worden verwijderd en de harskorrels worden weer een compact geheel;
 4. Opnieuw vullen: Het gedeelte van de behuizing waar het zout zich bevindt wordt opnieuw aangevuld met water. Dit water lost een deel van het zout op, zodat de nodige pekel aanwezig is voor de volgende afscheiding van afvalstoffen (regeneratie).

 

Reviews

 • Vanmiddag de waterontharder met waterreservoir in de meterkast geplaatst door Smelt Soft Aqua. Super netjes gedaan. Nu gaan we genieten van #SotfWater.

  Joost Julsing Avatar Joost Julsing
  23 oktober 2020
 • 3 weken geleden een waterontharder laten plaatsen en we zijn tot nu toe super tevreden. Goede uitleg en snelle service

  B.Niksfotografie Avatar B.Niksfotografie
  20 december 2022
 • Prachtig product, fijne mensen en gekwalificeerde montage. Zeer tevreden.

  Leo Slot Avatar Leo Slot
  20 december 2022
 • Ongeveer 4 weken geleden werd de waterontharder geleverd en aangesloten We zijn zeer tevreden! Geen kalkaanslag meer en we gebruiken veel minder schoonmaakmiddelen.

  Cora Steunenberg Avatar Cora Steunenberg
  1 november 2022
 • Na een plezierig informatie gesprek en het bekijken van de mogelijkheden is in december de ontharder geplaatst. Contact en plaatsen probleemloos en netjes. Nu na een aantal maanden kunnen we zeggen dat we blij zijn met ons zachte water. Douchen, koffie, schoonmaken alles is net iets anders, lekkerder of makkelijker.

  R Westera Avatar R Westera
  27 februari 2021
 • Onlangs Heeft Smelt Soft Aqua een waterontharder geplaatst (Een Delta Escalda). Geweldige service en het effect is boven verwachting goed. Veel minder schoonmaakwerk. Echt een aanrader.

  Kracht Internet Marketing Avatar Kracht Internet Marketing
  29 september 2020
 • Heel professioneel bedrijf die met passie verteld over hun producten.Goede prijs / kwaliteit verhouding.Prettige mensen om zaken mee te doen. Wij zijn zeer tevreden met onze waterontharder. Topbedrijf !

  Robin Hofste Avatar Robin Hofste
  18 oktober 2022
 • Goede adviezen gekregen , snelle en keurige installatie

  Bertus Stegeman Avatar Bertus Stegeman
  23 oktober 2020
 • Onlangs heeft Smelt Soft Aqua een waterontharder bij ons in de meterkast geplaatst. Het resultaat was direct merkbaar. Het voelt zachter bij het wassen maar ook geen vlekken meer in douche,wasbak en aanrecht. We zijn zeer tevreden over het contact de montage en service van Smelt Soft Aqua en kan het iedereen aanraden om een waterontharder te plaatsen . Er zit hier in Weerselo en omstreken een erg hoog kalk gehalte in het leidingwater.

  Theo Carbaat Avatar Theo Carbaat
  5 november 2020
 • Mijn gewonnen waterontharder is snel en goed geplaatst. In overleg een andere waterontharder gekozen, omdat de gewonnen waterontharder te klein was voor ons gezin. We zijn dik tevreden en raad dit bedrijf zeker aan.

  Carla Hees Avatar Carla Hees
  5 januari 2023

Geniet 100% van kalkvrij water!