Wat is hard water?

Eigenlijk heeft iedereen te maken met een bepaalde mate van hardheid in het water. Op waterhardheid.nl is een complete lijst te vinden van waterhardheid in Nederland. Maar wat is precies hard water en wat kun je eraan doen als jouw huis dit probleem heeft?

Simpel gezegd, hard water is huishoudelijk water dat hoge concentraties opgeloste mineralen bevat, met name calcium en magnesium. Nu zijn deze mineralen niet giftig en ze maken water niet ongezond om te drinken, of ruiken of smaken niet raar, maar ze kunnen toch schadelijk zijn.

Gevolgen van hard water

De effecten van verhoogde mineralengehaltes variëren van vervelend tot zeer destructief. Hard water veroorzaakt ook troebele watervlekken op gootstenen, borden, bestek, badkuipen en douchewanden. Witte, knapperige afzettingen vormen zich op waterketels en koffiepotten. Hard water vermindert ook drastisch het schuimen en afspoelen van wasmiddel, lichaamszeep en shampoo. Als gevolg hiervan zien gewassen witte kleding er grijs uit en zien gekleurde kleding er dof en vaal uit. Door in hard water te baden en te douchen, voelt je huid droog en jeukend aan. En omdat shampoo niet erg goed schuimt in hard water, maakt het je haar niet snel schoon en ziet het haar er nadien slap en droog uit.

Nu zijn de effecten van hard water vervelend en irriterend, maar heeft niet direct ernstige gevolgen. Dat wil zeggen, totdat u nadenkt over het schadelijke effect dat hard water heeft op leidingsystemen, armaturen en apparaten. Als water door de toevoerleidingen en vervolgens uit de kranen stroomt – denk aan douchekop, ijsmachine, wasmachine, boiler, boiler en vaatwasser – worden harde, knapperige mineralen achtergelaten. In het begin zijn deze kleine afzettingen onschadelijk, maar na verloop van tijd hopen ze zich op en kunnen ze uiteindelijk leidingen verstoppen, kleppen vastlopen en beluchters en douchekoppen verstoppen. En in sommige extreme gevallen kunnen afzettingen van hard water de waterstroom in een huis drastisch beperken, waardoor er onnodige druk wordt uitgeoefend op het hele leidingsysteem.

Heb je vragen over waterontharding?

Wij geven antwoord op al je vragen. Neem contact met ons op.

Neem contact op

Meer vragen:

Geniet 100% van kalkvrij water!